Haugesund informasjon og attraksjoner

Haugesund og Haugalandet befinner seg i Rogaland på Norges vestkyst.

Historie & Haugesund

haugesund kommuneSilda ga liv til byen og takket være rike forekomster av denne fisken, vokste byen frem. Eventyret tok til på 1800-tallet. Da silda forsvant var det handel- og servicenæringen som ga folk jobb. Byen, som er Norges minste kommune, fikk for øvrig bystatus i 1866.

Festivaler At Haugesund

Haugesund er byen som ofte er vertskap for ulike festiviteter. Filmfestivalen har blitt arrangert siden 1973. Den regnes nå som en av de to viktigste i Skandinavia. Den aller største festivalen er Sildajazz. Da er innseilingen til Haugesund like full av båter, som den var den gangen silda fremdeles var i havet.

Minnesmerker

Byens rosa rådhus ble gitt i 1931 gitt som gave til byen. Giveren var en av de mange rederne herfra. Byen har gjennom årene mottatt flere gaver fra rike redere. Harald Hårfagre, han som samlet Norge til et rike i 872, kom fra dette området. Et riksminnesmerke er reist der man mener han ligger begravet. Haraldshaugen ble reist i 1872 til minne om hans samling av Norge. Flere av bygningene og gatene i byen bærer navnet til kong Harald.

Mat

Er du på disse trakter bør du smake på Vestlandsretten kumle og avslutte måltidet med den lokale desserten, Dronnings Maud fromasj. Haugesund og området rundt byr på mange restauranter med mat av norske råvarer.

Opplevelser

Haugesund er omgitt av hav og fjell. Det er øyer og isbreer og fossefall. Du kan reise rundt på de sjarmerende øyene. Vandre over isbreen Folgefonna og gå i vikingenes fotspor. Er du glad i fjell, byr området også på mange mulighet for spennende toppturer, blant annet Bokna fjellet.

Så skal du til Haugesund holder det ikke med å ta med seg pensko. For virkelig å oppleve det området har å by på, må du pakke ned tursko og fritidstøy. Nyt Norge og den vakre og ville naturen på Haugalandet!

Haugesund, Norway